Helene Foss – underviser og supervisor

Når jeg er bevidst om mit sprogbrug, gør jeg en forskel

Jeg hedder Helene Foss, er underviser, træner og supervisor inden for Den Motiverende Samtale (også kaldet Motivational Interviewing eller forkortet blot MI).

Baggrund
Min nysgerrighed for kommunikation startede, da jeg arbejdede som hjemmesygeplejeske. På daværende tidspunkt kom jeg til kort, syntes jeg gjorde meget på ”Helene-måden”, specielt når det handlede om kommunikation inden for misbrugsområdet. Jeg blev af og til i tvivl om, hvorvidt jeg gjorde det godt nok, og om jeg kunne gøre noget bedre. Det førte mig til et job i Fyens Amt, Alkoholbehandlingen, hvor jeg kunne lære mere. Her blev jeg oplært og trænet inden for Den Motiverende Samtale. En metode som siden da har fulgt mig både som sygeplejerske, alkoholbehandler, kognitiv behandler, misbrugskonsulent, underviser og supervisor.

Underviser og supervisor
Siden 2008 har jeg undervist og superviseret inden for Den Motiverende Samtale. Jeg er medlem af og har siddet i bestyrelsen i det internationale netværk af MI undervisere kaldet MINT, og jeg er tovholder på "Det danske MI netværk", der består af en bred vifte af fagpersoner, som i forskellig grad anvender og underviser i metoden. Jeg deler gerne ud af min viden og erfaring, så denne metode kan komme flere fagpersoner og dermed også borgere/klienter/brugere/patienter til gavn.

Enkel og evidensbaserede metode
Det, der giver mig den største arbejdsglæde med Den Motiverende Samtale er, at metoden har lært mig at være en særlig opmærksom lytter, at metoden er enkel og  evidensbaseret. Samtidig er der god plads til, at jeg er "mig selv". Endelig er det et felt, hvor der foregår megen ny forskning og udvikling, så teori og praksis hele tiden bliver justeret og forbedret. Der er mange mulige timers fordybelse inden for området, hvis man har lyst og interesse for det.

Glæde finder jeg også, når jeg underviser, træner og superviserer. Fornøjelsen er stor, når jeg ser og hører den spontane begejstring, der opstår i rummet, når metoden afprøves og giver succes. Det er inspirerende, når fagpersoner på tværs af arbejdsområder udvikler og tilpasser metoden til netop deres eget felt. Det inspirerer mig at se og høre, når de små justeringer i sprogbruget får en så stor betydning for samtalerne.

Det meningsfulde valg
Jeg tror på, at det er muligt at hjælpe mange mennesker med Den Motiverende Samtale/Motivational Interviewing/MI.  Det handler om, at personen får mulighed for at se egen situation mere tydeligt og herefter træffe de rigtige meningsfulde valg. Som professionel bliver jeg umiddelbart bekræftet i, at samtalen har haft effekt. Og jeg er da ikke længere et sekund i tvivl om, at der er leveret et fagligt godt stykke arbejde. Jeg er taknemmelig for at dele metoden med rigtig mange, og for at gøre en forskel.

Jeg tilbyder

 

KUNDER

 

ANSÆTTELSER

 • Starter som selvstændig, Motivation i Praksis (2017)
 • Underviser og konsulent, Center for motivation og forandring (2013 -2017)
 • Underviser og konsulent, Behandlingscenter Odense (2009-2013)
 • Behandler, Behandlingscenter Odense, Alkoholbehandlingen (2006-2009)
 • Primærsygeplejerske (2002-2006)
 • Sygeplejerske (1996 - 2002)

 

UDDANNELSE/KURSER

 • To-årig efteruddannelse i Metakognitiv terapi (MCT-instituttet 2019-)
 • Metakognitiv kursus, (Maiken Lykke, 2020)
 • Metakognitiv kursus (Pia Callesen, 2019)
 • ACT kursus + supervision (Rikke Kjeldgaard 2019-20)
 • MINT møde og konference (Dublin 2017)
 • MINT møde og konference (Berlin 2015)
 • MITI 4 feedback kursus (MIC Lab, Stockholm 2015)
 • MITI 3 feedback kursus (MIC Lab, København 2014)
 • Deltaget i ICMI konference (Amsterdam 2014)
 • NIKMI nordisk international konference (april 2013)
 • Hjælpetræner på nordisk TNT i Oslo (november 2013)
 • MINT møde og konference i Bergen (september 2012)
 • Superviseret af Tom Barth, Norge (2012 - 2013)
 • MI workshop MI i grupper, Strømstadt (2010)
 • Hjælpetræner på nordisk TNT i Oslo (november 2013)

 

Tovholder for det danske netværk af MI-undervisere (2008-)
Medlem af MINT Nordic Bestyrelse (2019-2020)